nn
Eng Deu Hrv Esp Ita Fra Rus    
  Početak Biografija Izložbe Galerija Kontakt  

Marin

 

 

 

 Više o Marinki : Biografija Marinka R.


Marijan Ribarić - Marin

Marijan Ribarić - Marin, rodio se u Zagrebu 27.3.1949. godine. To je bilo kako on kaže: -"..njegovo prvo rođenje". Datum drugog rođenja, kad je postao slikar, malo je teže precizno odredit, no datir iz doba kada je imao prvu ozbiljnu izložbu u Hildenu 1974. godine. Do početka školovanja u Zagrebu, živio je u selu Cerina, 60 kilometara sjeveroistočno od Zagreba.

Njegovi prvi radovi su u glavnom bila ulja na staklu, pod dojmom slikara naive sedamdesetih godina u Zagrebu. Od 1981. godine kontinuirano živi na otoku Hvaru, s povremenim izbivanjima po evropskim gradovima (Rim, Munchen, Dusseldorf, Wiesbaden).


Marin u Dolu
..kroz koji ne samo da sliku nudi kao produkt, već kao dio otvorenih vrata u atelje i životne okolnosti u kojem su te slike nastale..

1983. godine u Hvaru pokreće projekt "auf festen Beinen" (na čvrstim nogama), kroz koji ne samo da sliku nudi kao produkt, već kao dio otvorenih vrata u atelje i životne okolnosti u kojem su te slike nastale.

 

Marinovo slikarstvo - Nives Tomasović

Upoznavajući Marina Ribarića pomislila sam koliko je doista složenih okolnost prouzročilo da baš ja o njemu pišem, i kako razum i logika zacijelo nisu birali nego, možda, metafizika, jer sam malo prije Marinovog dolaska iz Hvara otišla (zauvijek, tako sam mislila), osiječajući kako njegove prejake boje otupljuju i paraliziraju moj duh poput hipnoze.

velo.grobje
..mnogim galerijama i kućama diljem svijeta bliska je umjetnost našeg slikara, prepoznatljivog lika..
Donio je sa sobom svoja snoviđenja, maštovitost i fantaziju, otvorenost istraživanju i eksperiment. Njegov atelje srdačno mjesto, pristupačno svakom ljubitelju umjetnosti ili znatiželjniku. Ipak je malo onih u Hvaru koji bi mogli reći da poznaju slikara Marina Ribarića.

Nasuprot tomu, mnogim galerijama i kućama diljem svijeta bliska je umjetnost našeg slikara, prepoznatljivog lika, osebujnog, pomalo i nestvarnog i nevidljivog poput Renea Magrittea, u očima njegovih suvremenika.
Umjetničke preokupacije Marina Ribarića su bogata raznolikost svijeta koji pokušava dokučiti.

atelier2
..nisam ni slutila toliko raznovrsnosti, čak suprotstavljenih individualnosti, kako sam tad zaključila.
Ponekadsu to samo (?) žuta i plava koje se spajaju u valovitom obrisu. Drugi put su dvije ružičastemačke ženskih ispitivačkih očiju. U poslijednje vrijeme preispitivanje podsvijesnog ustupa pred nepredvidljivim hvarskim bojama i iščitavanjem likovnih blagodati podneblja. -"Volim samoću ali ne i usamljenost" - kaže. -"U Hvaru sam manje usamljen nego u većim sredinama. U Londonu, na primjer, u zaprepaščujućoj gužvi gotovo ni za koga ne postoimo. Postajem Hvaranin."

U Marinovom ateljeu bila sam nekoliko puta. Prvi me posjet pomalo zbunio jer sam očekivala da ću iz slika koje pogledam saznati više o autoru, no nisam ni slutila toliko raznovrsnosti, čak suprotstavljenih individualnosti, kako sam tad zaključila. Svaki slijedeći posjet bio je ujedno susret s novim svježim sadržajima i nadahnućem, koji su moje nastojanje oko sređivanja dojmova i definiranje likovnosti autora dodatno opstrirale.

portret3
"Volim samoću ali ne i usamljenost" - kaže. -"U Hvaru sam manje usamljen nego u većim sredinama."


Morala sam pristati na to da se dade zaustaviti bilo u pristupu ili izboru tema u stvaranju prostora slike, te da će ova izložba kojom nastojimo predstaviti umjetnika biti tek apsolvirano umjetnikovo jučer. Pomišljajući da možda i nenamjerno zameće trag svojoj pravoj osobnosti paradoksalnim preskakanjem i izmjenjivošću, odgovorio je na moj nijemi upit:

- "Moje slike ponekad o meni govore više nego što bi o sebi rekao. Ipak, slikam cijeloga života. Od rođenja. Sada, želim stvoriti ikonu hvarskog krajolika, a inače hoću sebi objasniti smisao slikarstva.
Najčešće ni sam ne znam zašto sam nešto na određeni način naslikao. Možda više ne budem htio slikati jednog dana kada svoje neznanje nadomjestim spoznajom o slikarstvu, možda je neznanje ono što ljude drži na životu pa tako i moje slikarstvo zavisi od traženja značenja."


Marin u Dolu
..dok slika i crta bezbrojne analize stvarnosti i fantazije, nadam se da će mu smisao za kojim traga, onakav kakvim ga nasućuje dovjeka izmicati.

Dok Marin Ribarić svoje mjesece nad uspavanom hvarskom Pjacom i Franjevačkim samostanom, alegorije, mitovima inspiriranim metaforama, sjećanja, uspomene i snove ugrađuje u svoje likovne priče, dok slika i crta bezbrojne analize stvarnosti i fantazije, nadam se da će mu smisao za kojim traga, onakav kakvim ga nasućuje dovjeka izmicati.
Ili ipak, da će mu se objaviti u našim začuđenim pogledima da je smisao jednako u odrazima njegovih dijela i proživljavanima, i sučeljavanju s mnoštvom još neotkrivenih boja, mnoštvom oblika od kojih će slagati likovne poruke. Sve dok ga njegova sloboda i potreba za traženjem ne dovede do kraja svih zamislivih stanja...

Više o Marinu : Tin Kolumbić - Svijetlost Hvara

Galerija slika : Marijan Ribarić - Marin

Više o Marinu : Galerija slika - stariji radovi

 

 
 
 
 
 
 

 
 
 

 

Art Gallery Marin - Hvar

Marin Ribarić Hvar - Croatia

 

email : marin@media-8.org